Detské otužovanie

Deti sú na kontakt so studenou vodou oveľa menej citlivé než my dospelí. S ovlažovaním pomocou sprchy môžu začať už trojroční. Postupné budovanie odolnosti voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia výrazne zlepšuje ich detský imunitný systém.

Kedy začať s otužovaním?

Malé deti ešte nemajú celkom vyvinutú termoreguláciu, teda schopnosť udržať si vnútornú teplotu. Otužovanie je pre ne veľmi vhodné, pretože si vyvinú lepšiu odolnosť voči chladu, ako aj bežným ochoreniam, ako je chrípka alebo nachladnutie. So sprchovaním v studenej vode môžu začať už škôlkari, pričom vždy dávajte pozor na to, aby si nezamočili vlasy.

Mladším deťom sa takéto cielené ochladzovanie neodporúča, no privykať na chlad si môžu prakticky od prvého roka života, a to formou spánku v chladných miestnostiach, pravidelným vetraním miestností, v ktorých sa hrajú a primeraným obliekaním.

Ako u detí začať s otužovaním?

V prvom rade si vždy vopred overte, že je dieťa stopercentne zdravé. S nácvikom otužovania nemusíte čakať na zimu, pokojne si začnite zvykať už počas letných mesiacov. S deťmi je vhodné otužovať sa hrou, napríklad chôdzou naboso alebo kúpaním sa v jazere či potoku.

Môžete tiež vyskúšať na záver sprchovania otočiť kohútik jemne doľava. Voda nemusí byť ľadová, na začiatok úplne stačí, aby mala o pár stupňov menej. Keď dieťa dosprchujete, utrite ho uterákom dosucha a trochu si spoločne zacvičte, poskáčte, prípadne si pobehajte na mieste. Nech si vyberiete akýkoľvek druh otužovania, nezabudnite na to, že kľúčom k úspechu je pravidelnosť.

Zdroje a dávkovanie

Pre udržanie pevného zdravia v záťažových obdobiach je potrebná včasná prevencia. Nenechávajte si preto nasadenie výživových doplnkov s obsahom vitamínu D na dobu, keď už sa nebudete cítiť úplne fit. Už 800 IU déčka denne výrazne znižuje pravdepodobnosť ochorenia sezónnou chrípkou. Ideálne je kombinovať ho s vitamínom C.

Na tieto pravidlá otužovania nezabúdajte

  • S otužovaním treba začať pomaly a postupne. Zvlášť u detí platí, že by malo prebiehať miernejšie a pozvoľnejšie, než u dospelých.
  • Najdôležitejšia súčasť otužovania je zmena v každodenných situáciách, ako je prílišné vrstvenie oblečenia, prekurovanie domácnosti, nevetranie či málo pohybu vonku.
  • Na začiatok úplne stačí, keď budete dieťa obliekať primerane k vonkajšej teplote. Toto pravidlo môžete aplikovať prakticky od narodenia.
  • Dieťa by nemalo otužovanie nijako stresovať. Premeňte ho na hru a spoločnú zábavu.
  • Aby ste podporili pozitívny vplyv otužovania na vašich potomkov, sledujte vlhkosť vzduchu a teplotu u vás doma. Tá by nemala presiahnuť 22 stupňov Celzia, pričom na spánok sa odporúča aj pár stupňov menej.